Kostpolitik

Kostpolitik for Skovbørnehaven ved

Vallekilde-Hørve Friskole

 

Der er på forældrerådsmøde i forældrerådet for Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve Friskole den 8. april 2013 besluttet følgende retningslinier for kost:

Skovbørnehaven ønsker ikke en kostpolitik, hvor der sættes regler for indhold i det der indtages i børnehaven og til fødselsdage, men ønsker i samarbejde og dialog at skabe rammerne, hvor Skovbørnehavens formål om ” trygge, frie, sunde og glade børn” opfyldes.

Skovbørnehaven har ret og pligt til at kontakte forældre, hvis barnet ikke trives, herunder også hvis madpakken ikke kan dække barnets behov for at få en god dag.

Skovbørnehaven ønsker så vidt muligt at imødekomme allergi- og diætbørn, men forventer et tæt og gensidigt samarbejde med forældrene. Det er forældrenes ansvar at informere om særlige hensyn og indkøbe særlig kost til børnene.

Madpakker:
Vi som forældre er ansvarlige for det mad, vores børn har med i madkassen.

Madpakken skal indeholde mad til alle dagens måltider. Børnene bliver ofte sultne af den friske luft, så lidt ekstra mad er en god idé.

Personalet vil, hvis der er spørgsmål eller forslag til ændring i madpakkens sammensætning, kontakte forældrene – dette sker for at sikre børnene en god dag i Skovbørnehaven.

Spørg gerne personalet hvis der er noget omkring madpakken og dit barn, du har brug for at vide.

Mad serveret i Skovbørnehaven:
Skovbørnehaven køber så vidt det er muligt økologisk.

Hver fredag laver vi bålmad, som kan udgøre et måltid, men vi anbefaler at barnet har fuld madpakke med, da det nødvendigvis ikke smager barnet.

Udover fredagsmaden kan der i løbet af ugen blive lavet f.eks. boller, snobrød, æbler over bålet.

Hvad der serveres i Skovbørnehaven planlægges i løbet af ugen, gerne sammen med børnene, men også med udspring i det der optager os lige nu og i forhold til vind og vejr.

Børn med allergier eller diætbørn der i disse sammenhænge ikke må få den tilberedte mad, vil få tilbudt noget andet. Vi opfordrer forældre til at sørge for, at Skovbørnehaven har et ”lager” af alternativer.

Gennem pædagoguddannelsen har Skovbørnehavens pædagoger fået læring i kostvejledning og sundhed, og vi tror på, at pædagogernes bedømmelse af det mad de laver med og serverer for vores børn sker i overensstemmelse med sund fornuft.

På dagens seddel, vil forældrene kunne læse, hvad børnene har fået serveret i løbet af dagen.

Børnefødselsdag i Skovbørnehaven:
At have fødselsdag er en ganske særlig festlighed, og vi fejrer selvfølgelig også børnene i Skovbørnehaven.

Afholdes barnets fødselsdag:

  • i skovbørnehaven, hvor fødselsdagen bliver fejret i forbindelse med ”Godmorgensang”. Vi tænder lys, synger, råber hurra for barnet og giver en gave fra os alle sammen. Fødselsdagsbarnet er velkommen til at dele noget ud.

 

  • I Skovbørnehavens åbningstid kan børnehaven inviteres hjem. Fødselsdagen skal afholdes i formiddagstimerne og kræver, at transporten kan foregå til fods eller med offentlig transport.

Af hensyn til børn der pga. allergier eller andre årsager ikke må få diverse fødevarer, opfordrer vi forældre til at aftale med personalet, hvad der serveres til børnefødselsdage, hvad enten de afholdes i Skovbørnehaven eller i hjemmet. Dette skyldes, at forældre til disse børn, skal have mulighed for at sørge for alternativer til eget barn.

Det er forældrene til børn med allergi eller på diæt der skal sørge for alternativer til barnet. Endnu engang opfordrer vi forældre til disse børn, at sørge for et ”lager”.

Er forældre i tvivl om, eller mangler inspiration til hvad der kan serveres til børnefødselsdagen, så spørg gerne personalet.

Særlige lejligheder i Skovbørnehaven.
Ligesom børnenes fødselsdage fejres, er der også særlige anledninger i Skovbørnehaven, samt højtider der vil blive fejret.

Kage, slik, is og søde drikke er ikke dagligdag i Skovbørnehaven, men kan blive serveret ved særlige lejligheder.

Allergier/diæter
Det er vigtigt, at Skovbørnehaven bliver informeret om evt. allergier/diæter.

Forældre med børn med allergier/på diæt skal selv sørge for alternativer til barnet når der serveres mad i Skovbørnehaven.

Dette sker for at undgå at barnet får fødevarer det ikke tåler/må få.

Skovbørnehaven opfordrer forældrene til disse børn, at sørge for et lille lager af alternativer i skab, køleskab eller fryser.

Det er vigtigt at forældre hjælper personalet med, hvilke alternativer, der kan serveres for barnet.

Kostpolitikken revideres hvert andet år i januar måned.

 

Forældrerådet i Skovbørnehaven ved Vallekilde-Hørve friskole